Bebekler Neden İnleyerek Uyur?

Bebekler Neden İnleyerek Uyur?

Bebeklerde irkilme, genel olarak bakıldığında refleks olarak yapılan hareketlerden biri olarak karşımıza çıkar. İlk 4 aya kadar normal olarak kabul edilen irkilme refleksinin, 6. Ayın sonuna doğru kaybolması beklenir. Bu sürenin uzayıp kısalmasında bebeğin kas ve sinir sisteminin gelişimi etkilidir. Bu konuda bilgi almak ve merak ettiğiniz soruları sorabilmek açısından internet sayfalarını üzerindeki ilgili online firmalara bakabilir ve buradan detaylı bir şekilde inceleme yapabilirsiniz.


Bebekler Uykuya Dalarken Neden irkilir?

Bebekler özellikle uykuya dalarken sıçrar ya da irkilir. Bunun sebebi vitamin eksikliği, ortamdaki ses ve gürültü, açlık ya da huzursuzluk olabilir. Bebeklerde 12.ayın sonuna kadar uykuda irkilme gözlenebilir. Uykudaki irkilmede kol ve bacak kısımlarının kasıldığı görülür. Bu irkilme gaz ve spazm nedeniyle oluşabilmektedir. Bebek, kendini rahatlatmak için irkilme hareketi yapar. Anne çocuk açısından rahatsız edici bir hal almadıkça irkilme normaldir. Bebek yeteri kadar anne sütü almadıysa, açlık hissinden dolayı irkilebilir. En önemli sebep açlık olsa da anne sütünün neden olduğu gaz da bebeklerde irkilmeye sebep olur.

İrkilme ve Sıçramayı Önleme Yolları Nelerdir?


Bebeklerde irkilme çok sık görülen bir durumdur. İrkilmeye sebep olan faktör ses, gürültü, ışık, ortam ısısı gibi faktörler oluyorsa bunlar ortadan kaldırılıp bebek rahat ettirilebilir. Bebek karnı açken bu hareketi yapıyorsa bebeğin uykudan önce mutlaka doyduğundan emin olunmalıdır. Bebekte gaz sorunu varsa ve uykuda rahatsız ettiği biliniyorsa gazı çıkarıldıktan sonra uyutulmalıdır. Bu aşamada anne bitki çaylarından faydalanabilir. Gaz önleyici çaylar ve ilaçlar (ikisi de emziren annelere uygun olmak koşuluyla) anne tarafından kullanılabilir. Bebeklerde irkilmeye öksürük, ateş gibi belirtiler eşlik ediyorsa zaman kaybetmeden bir uzmana görünmek gerekir. Bu aşamada doktor, gerekli teşhis ve tedaviyi yapacaktır.