BES’e Katılmak Zorunlu mudur?

BES’e Katılmak Zorunlu mudur?

Bireysel Emeklilik Sistemi çalışanlar için geliştirilmiş bir prim sistemidir, aynen özel BES gibi çalışanların maaşından kesinti yapılarak emeklilik dönemine ek gelir imkanı sunan otomatik katılım 2017 yılından bu yana yürürlükte olan bir sistem. Sistemin kimler için zorunlu olduğu hakkında bilgi almak için online internet sayfalarını ziyaret edebilirsiniz.

Bireysel Emeklilik Sistemi Nedir?

Bireysel Emeklilik Sistemi 1972 ve üstü doğumlular için zorunlu bir uygulamadır. Bir özel kuruluşta ya da kamu kurumunda görev yapan 45 yaş altı tüm çalışanları kapsayan sistem bireysel emeklilik sistemine otomatik olarak dahil oluyor. Sistemin devamlılığı işveren aracılığı ile yapılıyor. Maaş ödemesini mütakip ilk iş gününde BES primini ilgili sigorta şirketine ödemekle işveren yükümlü. Devlet bir sefere mahsus olarak 1000 lira ödeme yaparak sistemin işlerliğini sağlıyor. Bundan sonra işveren tarafından çalışanın maaşından yüzde 3 oranında kesinti yapılarak bu kesinti sigorta şirketine ödeniyor. Böylece çalışanın sigorta hesabında bireysel emeklilik adı altında para birikiyor.

Otomatik Katılım ile Ne Kadar Kazanç Sağlanıyor?

Kazanç miktarı kesinti oranı ile ilgili olarak artıyor. Zorunlu ödeme oranı yüzde 3. Ancak çalışan işvereni ile görüşerek kesinti oranını artırma hakkına sahip. Sistemde belirlenen süreler boyunca prim ödemesi yapanların maaşlarına devlet katkısı da olacak. Bu da BES ile elde edilecek gelirin biraz daha artmasını sağlayacak. Sistemin detayları ve hak ediş miktarı hakkında detaylı bilgiye online internet sayfalarından ulaşabilirsiniz.